tiistai 24. syyskuuta 2013

Arvostelu

Koskemattomat

Olivier Nakachen ja Eric Toledanon vuonna 2011 julkaistu ranskankielinen elokuva Koskemattomat (Intouchables), kertoo masentuneesta ja neliraajahalvaantuneesta miljonäärimiehestä Philippestä (François Cluzet), joka etsii itselleen uutta kotiapulaista. Moni alan ammattilainen olisi valmis ottamaan työn vastaan, mutta köyhästä monilapsisesta perheestä tuleva pössyttelevä lorvailija nimeltä Driss (Omar Sy) saa apulaisen homman, vaikka hän saapuukin haastatteluun melkein vitsillä.

Elokuva perustuu tositapahtumiin, ja elokuvan käsikirjoittajat saivat idean vuonna 2001 tehdystä dokumentista, josta Koskemattomat kertoo. Samankaltaista tarinaa kertovia elokuvia on saatettu tehdä muitakin, mutta en usko että yhdestäkään on saatu näin aidontuntuista.

Driss innostuu asumisesta Philippen hulppeassa kartanossa, ja hänen punapäisestä assistentistaan. Nuorekas apulainen tuo ihan tarkoittamattaan Philippen elämään iloa, ja uutta puhtia aitoudellaan. Philippe ei tunne itseään vammaiseksi, vaan hyväksytyksi Drissin seurassa.

Elokuvan käsittelee Drissin ja Philippen syventyvää ystävyyttä ja heidän perheidensä ongelmia, mutta myös erilaisuutta. Elokuvan sanoma saa ajattelemaan asioita uudella tavalla. Tarina on kaunis, ja koskettava, mutta myös todella hauska. Koskemattomat on yksi lempielokuvistani ja se on saanut myös paljon erilaisia palkintoja.






1 kommentti: