maanantai 2. syyskuuta 2013

Tiivistelmä Mikko Puttosen artikkelista

Mikko Puttosen artikkeli Lue romaani, tajuat muita (Tiede, joulukuu 2012) kertoo lukemisen hyödyllisistä ilmiöistä. Kyse on siitä mitä luet, ja miten luet. Tietokirjoilla on selvä hyötyarvo: tiedon saaminen. Puttonen korostaa tietotekstien hyödyllisyyden lisäksi etenkin fiktion lukemista, koska monella voi olla fiktion lukemisesta käsitys, että se olisi turhaa. Kaikenlaisesta lukemisesta on kuitenkin hyötyä.

Artikkeliin on kerätty tietoa tutkimuksista ja asiantuntijoiden tiedoista. Kirjallisuuden vaikuttavuus ihmisen aivoihin on ollut merkittävää niin positiivisella kuin negatiivisellakin tavalla. Se on vaikuttanut ihmisten asenteisiin, rasismiin ja valitettavasti itsemurhalukuihinkin. Nämä ovat seurausta syvästä samaistumisesta tiettyihin kirjoihin. Esimerkiksi nuorten miesten itsemurha-aalto 1700- luvulla aiheutui Johan Wolfgang von Goethen kirjasta, joka kertoi Nuoren Wertherin kärsimyksistä.

Fiktion lukeminen tuo todistettavasti apua stressiin, koska lukemisen aikana tulee ajateltua muuta, ja stressi väistyy. Fiktio simuloi myös sosiaalista elämää. Erilaisia sosiaalisia tilanteita lukemalla voi siis oppia hyödyllisiä asioita omasta sosiaalisesta elämästään. Sanavarasto myös karttuu lukemalla paljon paremmin kuin puhumalla.

Tekstissä kerrotaan myös pintaluvun ja syventävän luvun suuresta erosta. Pintaluku on selailua, mikä nykyaikana on yleistynyt varsinkin median myötä. Syventävästi fiktiota lukemalla ihminen samaistuu erilaisiin henkilöihin ja tarinoihin, ja suvaitsevaisuus kasvaa.


  

1 kommentti:

  1. Olet koonnut olennaiset asiat Puttosen artikkelista omaan tekstiisi. Hyvä, että olet uskaltanut vähän muuttaa asioiden käsittelyjärjestystä.

    Sanavalinta: mieluummin lukemisen hyödylliset vaikutukset kuin hyödylliset ilmiöt.

    4 1/2 pistettä

    VastaaPoista